Με ποικίλες δραστηριότητες, εργασίες, φιλοξενίες και αστείρευτη δημιουργικότητα ολοκληρωνεται πλέον και η τρίτη και τελευταία χρονιά του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ / Βασική Δράση ΚΑ2 / «Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών» με τίτλο «European Schools Go Green? 2017-2020 στο 2ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας, με την συμμετοχή έσω και εξ αποστάσεως των μαθητών μέσα στη δίνη της πανδημίας και παρόλη την ακύρωση της φετινής τελευταίας μας μετακίνησης στο Κάσελ της Γερμανίας που περίμεναν με τόση λαχτάρα!

     Μετά από τρία πλέον εξαιρετικά δημιουργικές χρονιές φτάσαμε στο τέλος του τελευταίου έτους αυτής της συνεργασίας , έχοντας ήδη ανταλλάξει πολλές επισκέψεις και φιλοξενήσει στην πόλη μας μαθητές και από τα δύο σχολεία του εξωτερικού με μεγάλη επιτυχία και εξαιρετικά αποτελέσματα. Μαθητές μας και εκπαιδευτικοί έχουν ήδη ταξιδέψει και φιλοξενηθεί στη Γένοβα της Ιταλία και στο Κάσελ της Γερμανίας επιστρέφοντας με εμπειρίες ζωής και πνευματικά και ψυχικά εφόδια. Την φετινή χρονιά δυστυχώς λόγω της πανδημίας οι μαθητές μας που δούλεψαν σκληρά και με ενθουσιασμό στερήθηκαν την φιλοξενία στο Κάσελ της Γερμανίας που περίμεναν με ανυπομονησία και θα ολοκλήρωνε τον κύκλο της συνεργασίας μας με πολύ ενδιαφέρουσες και υψηλού εκπαιδευτικού, τεχνολογικού και παιδαγωγικού επιπέδου δραστηριότητες. Έτσι η συνεργασία μας έφτασε στο τέλος της και παρουσιάζουμε τα τελικά προϊόντα και αυτής της χρονιάς. Μία συνεργασία με μεγάλη διάχυση των εργασιών μας και ιδιαίτερα θερμή ανταπόκριση από την τοπική κοινωνία, το σχολικό και οικογενειακό περιβάλλον των μαθητών , τους πολυάριθμους συνεργαζόμενους φορείς, με δημοσιεύσεις κι εκτενή άρθρα στον έντυπο και ψηφιακό Ελληνικό, Ιταλικό και Γερμανικό Τύπο, αφιέρωμα στην τοπική τηλεόραση, τον ιστότοπο της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας που ανήρτησε άρθρα για τη συνεργασία μας και ψηφιακά προϊόντα μας στον ιστότοπό καλές πρακτικές («best practices») , online events στην πλατφόρμα Etwinning κ.α. 

Η παιδαγωγική ομάδα του 2ου Γυμνασίου Αμαλιάδας

 

Από αριστερά οι Εκπαιδευτικοί :

ο κ. Χάρης Σπυρόπουλος, η κ. ΄Εφη Καρβουνιάρη, ο κ. Γρηγόρης Βασιλόπουλος, ο Διευθυντής κ. Αντώνης Γούναρης, η κ. Μαρία Τζαβάρα, η κ. Ελένη Χάρδα, η κ. Αντωνία Ραμπαβίλα, η κ. Σταυρούλα Σαλβάνου, η κ. Κατερίνα Ανδρέου.

     Τον Σεπτέμβριο του 2019 δεν πρόλαβαν καν να αρχίσουν τα μαθήματα και ξεκινήσαμε με ενθουσιασμό. Από τον Αύγουστο ήδη η παιδαγωγική ομάδα των εκπαιδευτικών προετοίμασε την φιλοξενία των εταίρων μας για τον Οκτώβριο. Επίσης δημοσιεύτηκε το ψηφιακό μας περιοδικό με την παρουσίαση εργασιών και προϊόντων και των τριών σχολείων της δεύτερης χρονιάς «Science Year? 2018-2019. 

 

https://issuu.com/europeanschoolsgogreen/docs/european_schools_go__green_-_green_magazine_2020

 

 το εξώφυλλο του τελευταίου ψηφιακού μας περιοδικού 

    Τον Σεπτέμβριο έγινε η πρώτη συγκομιδή από την εταιρεία Φωτοκύκλωση των μικροσυσκευών και λαμπτήρων που συλλέγουμε σε εγκατεστημένους στο σχολείο μας ειδικούς κάδους από πρόπερσι. Ήταν μεγάλη η ικανοποίηση μετά από την πρώτη χρονιά συμμετοχής μας σε αυτό το σημαντικό δίκτυο ανακύκλωσης να βλέπουμε τους γεμάτους κάδους να αδειάζουν και να στέλνουμε εκεί που θα ανακυκλωθούν με ασφάλεια όλα όσα συνέλεξαν μαθητές , εκπαιδευτικοί και ευαισθητοποιημένοι πολίτες.

 

Η κ. Σαλβάνου, η εκπαιδευτικός Πληροφορικής και μέλος της παιδαγωγικής ομάδας Erasmus+ του σχολείου μας  που έχει αναλάβει την οργάνωση της ανακύκλωσης μικροσυσκευών με τον εργαζόμενο της Φωτοκύκλωσης.

    

   Αρχές Οκτωβρίου ολοκληρώσαμε την μεγάλη τοιχογραφία «Erasmus+ - European Schools Go Green 2017-2020» που θα κοσμεί πλέον την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων που έχει διαμορφωθεί και εξοπλιστεί από το πρόγραμμά μας, και θα θυμίζει την εμπειρία μας τα επόμενα έτη και πόσο μας άλλαξε το Erasmus που συνδέει τους μαθητές και τις σχολικές κι ευρύτερες κοινότητες της Ευρώπης.

Πάνω από αριστερά οι μαθητές της ομάδας Erasmus+ ? European Schools Go Green? του σχολείου μας:

Ηλιοπούλου Εύη, Καραφλός Γιώργος, Καούκη Ματίνα

Kάτω οι μαθητές:

Αϊβαλιώτης Νίκος, Αποστολοπούλου Δανάη, Παπαχριστοδούλου Γιώργος , και η Εκπαιδευτικός Ανδρέου Αικατερίνη

Δεξιά πάνω οι μαθητές :  

Ντούσας Γιάννης, Βασιλοπούλου Γεωργία, Γεωργακοπούλου Ευτυχία.

 

  Μπροστά από την τοιχογραφία εκτίθενται και οι μακέτες του σχολείου μας που δημιούργησαν την προηγούμενη χρονιά οι μαθητές μας στο πλαίσιο του προγράμματος με την καθοδήγηση του καθηγητή τους κ.Σπυρόπουλου καθηγητή Τεχνολογίας , με μετατροπές στο ενεργειακό προφίλ του κτιρίου και προσθήκη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας , παράλληλα με την ενεργειακή μελέτη που έκαναν με τον καθηγητή τους κ.Βασιλόπουλο καθηγητή της Φυσικής για ένα πιό «πράσινο Ευρωπακό σχολείο» όπως άλλωστε είναι και ο στόχος και ομώνυμος τίτλος της όλης συνεργασίας μας με τα σχολεία του εξωτερικού. 

 

Η ομάδα Erasmus εν ώρα εργασίας μετά το τέλος του σχολικού ωραρίου

------------

 

το σχολείο μας

--------------------

H μία μακέτα από την ίδια οπτική γωνία!

-------------------------

        Την εβδομάδα 21-25 Οκτωβρίου 2019, το σχολείο μας υποδέχτηκε με ενθουσιασμό την Ιταλική αντιπροσωπεία από τους εκπαιδευτικούς των συνεργαζόμενων σχολείων του εξωτερικού ( 5 Ιταλούς καθηγητές, μία εκ των οποίων η κ. Μοντεφόρτε είχαμε την τιμή να είναι και η Διευθύντρια του Galileo Galilei Technical High School της Γένοβα) για μία εβδομάδα εργασιών, συνεδριάσεων, αποφάσεων, οργάνωσης και πολιτιστικών επισκέψεων. H υπόλοιπη Ιταλική αντιπροσωπεία : η υπεύθυνη για το πρόγραμμα κ. Franca Monzeglio, και οι εκπαιδευτικοί κ. Pietro Belmonte κ. Gianluca Litterio και κυρία Giovanna Rosso.

 

 

Ο χώρος εργασίας της συνάντησης, η αίθουσα Erasmus του σχολείου μας

Την εβδομάδα αυτή είχαμε σειρά συνεδριάσεων στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Erasmus του σχολείου μας, αξιολογήσαμε την δεύτερη χρονιά συνεργασίας και οργανώσαμε τις εργασίες της φετινής χρονιάς και τα τελικά προϊόντα. 

 

 

Ο Διευθυντής κ. Γούναρης και η Διευθύντρια κ. Rosella Monteforte

       Με τους φιλοξενούμενους καθηγητές επισκεφθήκαμε το Δημαρχείο του Δήμου Ήλιδας όπου ανταλλάχθησαν δώρα και αναμνηστικά. Οι Ιταλοί εκπαιδευτικοί εξέφρασαν τη χαρά για τη συνεργασία και τις ευχαριστίες και τους χαιρετισμούς τους μεταφέροντας δώρα για τον Δήμαρχο Δήμου Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρη, ενώ έλαβαν δώρα υποδεχόμενοι θερμά από τους κύριο Καψή, Σύμβουλο Πολιτισμού Δήμου Ήλιδας, την Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ήλιδας, κ Ιωάννα Σταυροπούλου, τον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ Χρήστο Νικολόπουλο και τον πρόεδρο του ΝΠΔΔ «ΗΛΕΙΟΣ» κ Ευγένιος Αστερή, σε τελετή που αναμεταδόθηκε στην τοπική τηλεόραση και κυκλοφόρησε στον έντυπο και διαδικτυακό Τύπο. Ο Δήμος Ηλιδας επίσης κορύφωσε την φιλοξενία με την προσφορά ενός δείπνου εργασίας στην πόλη της Αμαλιάδας.

 

 

Επισκεφθήκαμε όμως εκτός από την Αμαλιάδα και την πόλη του Πύργου, όπου την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019 ξεναγηθήκαμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου, το κτήμα Μερκούρη , και τέλος με ειδική άδεια από το Πολεμικό Ναυτικό στον Φάρο του Κατακόλου. 

    Είχαμε την μεγάλη χαρά και τιμή να γευματίσουμε με τον Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας κ. Βασίλειο Δημητρέλλο, ο οποίος συνεχάρη θερμά τους εμπλεκόμενους για την επιτυχημένη πορεία και τα αποτελέσματα της συνεργασίας . Αντάλλαξε με τους επισκέπτες δώρα και αναμνηστικά και συζητήθηκαν πολλά εκπαιδευτικά ζητήματα των σχολείων μας και των δύο χωρών. 

 

 

 κ.Γούναρης, κ.Μοντεφόρτε και κ. Δημητρέλλος

Είχαμε επίσης την τιμή να συνοδευόμαστε από την κ. Τίτα Τερζή, που ως υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων τα προηγούμενα χρόνια στήριξε ηθικά και έμπρακτα την σύμπραξή μας όπως και κάθε δραστηριότητα του σχολείου μας, την κ. Χάρμπαλη Ιουλία εκπρόσωπο της Ομάδας Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της ΔΔΕ Ηλείας που ήταν επίσης κοντά μας σε όλα από την αρχή του προγράμματος, την πρέσβειρα του eTwinning κ. Σοφία Κουζούλη η οποία καλωσόρισε εγκάρδια τους φιλοξενούμενούς μας και τους δώρισε σημαντικά έργα ελληνικής λογοτεχνίας σε Αγγλική μετάφραση.

 

 

κ. Κουζούλη και κ. Μοντεφόρτε

κτήμα Μερκούρη

 

 

Φάρος Κατακόλου

 

Επίσης στην Αρχαία Ήλιδα το πρωί της Πέμπτης 24 Οκτωβρίου 2019 απολαύσαμε όλοι τον υπέροχο χώρο και Μουσείο με την ξενάγηση από την υπεύθυνη αρχαιολόγο κ. Παναγοδήμου. 

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Ήλιδας

     Όλοι οι παραπάνω σημαντικοί εκπρόσωποι της Εκπαιδευτικής κοινότητας και της Πολιτείας, παρόλο το μεγάλο φόρτο εργασίας τους, ήταν ιδιαίτερα φιλόξενοι οικοδεσπότες και με χαρά συμμετείχαν στις εργασίες της οργανωτικής συνάντησης με τους Ιταλούς συναδέλφους με αποτέλεσμα οι επισκέπτες μας να επιστρέψουν ενθουσιασμένοι από την υποδοχή που τους επιφύλαξαν οι φορείς του τόπου μας.

 

    Στο τέλος των εργασιών ολοκληρώθηκαν τα συμπεράσματα και το χρονοδιάγραμμα εργασιών και συζητήθηκαν λεπτομέρειες για το επερχόμενο ταξίδι των Ελλήνων και Ιταλών μαθητών στο Κάσελ της Γερμανίας, φιλοξενούμενοι αυτή τη φορά από το Γερμανικό Σχολείο Γκέτε Γκυμνάσιουμ. Τέλος απονεμήθηκαν τα πιστοποιητικά συμμετοχής και προσφέρθηκαν αναμνηστικά δώρα για τους Ιταλούς συναδέλφους και το σχολείο τους. Στην αίθουσα Erasmus του σχολείου μας οι φιλοξενούμενοι καθώς και οι μαθητές και εκπαιδευτικοί της ομάδας Erasmus άφησαν στην τοιχογραφία μας το μήνυμά τους και την υπογραφή τους ώστε ο τοίχος της αίθουσας να γεμίζει με τα θετικά συναισθήματα που μας έφεραν κοντά.

    Τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο έγιναν συναντήσεις ενημέρωσης και παρουσίασης του προγράμματός μας στους γονείς των μαθητών αλλά και ιδιαιτερη ενημέρωση στους γονείς των μαθητών που θα ταξίδευαν στο Κάσελ τη Γερμανίας τον Απρίλιο του 2020. Δεν φανταζόμασταν τις εξελίξεις με την πανδημία και φυσικά όλοι ανυπομονούσαν γι αυτό το σπουδαίο και συναρπαστικό ταξίδι.

 

Ενημέρωση γονέων των μαθητών της ομάδας Erasmus

     Τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2020 οι μαθητές προετοίμασαν τις συνεντεύξεις και τις έρευνές τους για την Πολιτική, Οικονομική και Επιστημονική μελέτη του αντικειμένου του προγράμματός μας αλλά κυρίως για την μετακίνηση στο Κάσελ και την παρουσίαση των εργασιών τους εκεί. Οι συνεντεύξεις που παρουσιάζονται στο τελευταίο μας ψηφιακό περιοδικό είναι γραπτές αλλά και σε μορφή video είτε δια ζώσης είτε από τηλεδιασκεψεις. Τα πάρα πολύ ενδιαφέροντα αυτά βίντεο μπορείτε να τα δείτε μεταξύ άλλων στο κανάλι μας Youtube ?European Schools Go Green? που ετοίμασε και διαχειρίζεται το σχολείο μας για το πρόγραμμα Erasmus :

https://www.youtube.com/channel/UClyCWViE3mXXVOxcutMcpSA

 

(Συνέντευξη μέσω skype του Πολιτικού Μηχανικού Παναγιώτη Ψυχογιού για τα Αιολικά Πάρκα)

    Τον Μάρτιο πάνω στην τελική ευθεία για την διακρατική συνάντηση των μαθητών από τα τρία σχολεία ξέσπασε η πανδημία. Μέσα στην όλη σύγχυση και την προσπάθεια κατανόησης και αναπροσαρμογής, μετά το κλείσιμο των σχολείων, καθώς και με όλες τις αξεπέραστες τεχνολογικές δυσκολίες και έλλειψη βασικής υποδομής μαθητών και του δημόσιου σχολείου, πέρασαν οι μήνες αφιερωμένοι με σκληρή δουλειά στην στήριξη των μαθητών μας από απόσταση και το πρόγραμμα πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Όμως σιγά σιγά οι ρυθμοί επανήλθαν και οι μαθητές κατάφεραν να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους και να ανασυνταχθούμε με πολλές βέβαια απώλειες ως προς το υλικό που θα παρήγαγαν υπό κανονικές συνθήκες και με το βάρος της γενικότερης κατάστασης. Πιο σημαντικό πλήγμα στη συνεργασία μας και την δημιουργικότητα των μαθητών μας ήταν, φυσικά εκτός από την δυσκολία επικοινωνίας λόγω του ότι οι μαθητές μας και τα σχολεία μας πάσχουν σε ψηφιακό γραμματισμό και εξοπλισμό, η ακύρωση του ταξιδιού στο Κάσελ που θα μας γέμιζε εμπειρίες και γνώσεις που θα ολοκλήρωναν και θα εμπλούτιζαν την εργασία μας φέτος , και στην οποία είχαμε βασίσει όλο το τελικό μέρος των εργασιών μας. Με σεβασμό πάντα στις δυσκολίες των μαθητών μας και τις νέες απαιτήσεις προσαρμόσαμε τις τελικές μας εργασίες στο βαθμό που ήταν δυνατόν και προσπαθήσαμε η επικοινωνία μεταξύ των εταίρων να είναι όσο το δυνατόν πιο ουσιαστική, επενδύοντας κυρίως στην συναισθηματική και ηθική στήριξη ειδικά των Ιταλών μαθητών και συναδέλφων που δοκιμάστηκαν στον χειρότερο βαθμό φέτος στην Βόρεια Ιταλία. Άλλωστε το πιο σημαντικό σε μία διακρατική σχολική συνεργασία μαθητών και σχολείων είναι όχι η επίδειξη τέλειων εργασιών και η αυτοπροβολή αλλά η ειλικρινής στήριξη, κατανόηση και αλληλεγγύη μέσα από την συμπόρευση και προσαρμογή σε δύσκολες και πρωτόγνωρες καταστάσεις.

      Έτσι, το τελευταίο έτος της τρίχρονης συνεργασίας μας με απάντεχες δυσκολίες και ιδιαίτερα τραγικές συγκυρίες για την γείτονα χώρα μας είναι ήδη στο τέλος του! Ένα μεγάλο μάθημα για τα παιδιά και όλους μας ήταν και αυτή η αναγκαστική προσαρμογή σε νέες συνθήκες μετά από ακύρωση σημαντικών τελικών προγραμματισμένων δραστηριοτήτων μας. Παρόλο τον λεπτομερή και δεμένο προγραμματισμό η ζωή τα φέρνει μερικές φορές να πρέπει ν αφήσουμε πίσω τα σχέδιά μας και να συγκεντρωθούμε στα πιο ουσιαστικά και βασικά για τη ζωή μας. Κι όμως παράλληλα να προχωράμε , να δοκιμάζουμε, να συνεργαζόμαστε και να προσαρμοζόμαστε. Στο πρωτόγνωρο σκηνικό πριν και μετά του ανοίγματος των σχολείων, στο τέλος της χρονιάς πλέον , οι μαθητές με μεγάλες δυσκολίες εφόσον δεν μπορούσαμε και να βρεθούμε όλοι μαζί όπως πριν, προσπάθησαν με όποιο μέσο διαθέτουν, με ένα απλό κινητό οι περισσότεροι , κάποιοι χωρίς καν σύνδεση στο διαδίκτυο στο σπίτι τους, και υπό πολύ περίεργες και δύσκολες συνθήκες, να ολοκληρώσουν τις εργασίες και συνεντεύξεις τους με ειδικούς και επιστήμονες με την συνεχή και παράλληλη στήριξη από τους καθηγητές τους μέσω εξ αποστάσεως σύγχρονης και ασύγχρονης διδασκαλίας και επικοινωνίας. Ξεπέρασαν του εαυτούς τους και με ένα παράπονο αλλά και με αισιοδοξία και πείσμα έφτασαν στα συμπεράσματα τους για την συνεργασία μας και στη δημιουργία του τελευταίου μας ψηφιακού περιοδικού.

 

      Οι επιστήμονες και ειδικοί που μας έδωσαν συνεντεύξεις ήταν ενθουσιώδεις και κατατοπιστικοί, και είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή η συμμετοχή και συνεισφορά τους στο πρόγραμμά μας. Ευχαριστούμε την Πολιτική Επιστήμονα, Νομικό και Καθηγήτρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών - Διεθνών Θεσμών- Διεθνούς Περιβαλλοντικού Δικαίου Δρ Εμανουέλλα Δούση για την υπέροχη συνέντευξη και την προσφορά του βιβλίου της για την Κλιματική Αλλαγή στο Σχολείο μας και για την ενθάρρυνση της και τα καλά της λόγια. Το πιο πρόσφατο βιβλίο της αφορά τη διεθνή διπλωματία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Είναι μέλος της Εθνικής Επιτροπής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και της Επιτροπής της Ένωσης Διεθνούς Δικαίου ILA Commission on the role of International Law in Sustainable Management of Natural Resources

Από Αριστερά : Δρ Εμανουέλλα Δούση, κ. Παναγιώτης Ψυχογιός, κ. Δέσποινα Κοσσυβάκη, κ. Χαρούλα Κρομυάδου


    Τον κύριο Παναγιώτη Ψυχογιό, πολυμήχανο και ιδιαίτερα έμπειρο και βραβευμένο Πολιτικό Μηχανικό, διευθυντή της PPS Engineering, ειδικό Στατικών Μελετών με πολύχρονη εμπειρία στην μελέτη , εγκατάσταση και συντήρηση Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Την Κυρία Δέσποινα Κοσσυβάκη υποψήφια Διδάκτωρ και εργαζόμενη στο Ιταλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας και το Πανεπιστήμιο της Γένοβα (Istituto Italiano di Tecnologia ? IIT- : Bioengineering and Robotics ? Curriculum Bionanotechnology of the University of Genoa.) που μας μίλησε για την συναρπαστική της έρευνα στα «Εξυπνα Υλικά» ( ?Smart Materials?). Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε επίσης στον Αρκτούρο για την στήριξη της δουλειάς μας και τα τρία χρόνια με πλούσιο ψηφιακό και αναλογικό υλικό που προσέφερε στο σχολείο μας, και την ευγενέστατη και δοτική κυρία Χαρούλα Κρομυάδου, υπεύθυνη για τα περιβαλλοντικά ? εκπαιδευτικά προγράμματα και projects του Αρκτούρου, που μας παραχώρησε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη επίσης.

    Στο περιοδικό μας περιλαμβάνονται και οι εξαιρετικές συνεντεύξεις που πήραν οι μαθητές του Ιταλικού Σχολείου Galileo Galilei Technical High School of Genova από τους Ιταλούς ειδικούς, ακτιβιστές και επιστήμονες : Mrs BARBARA BOSIO ( Associate Professor of Principles of Chemical Engineering University of Genoa), Dr Roberto Cavallo (Environmental Activist and Founder of the social cooperative ERICA), Dr Walter Riva ( Director of the Astronomical Observatory in Righi, Genoa).

    Το περιοδικό μας περιλαμβάνει και όλες τις έρευνες και μελέτες των μαθητών και των δύο σχολείων σχετικά με την Διεθνή και εγχώρια Πολιτική Περιβάλλοντος, πρωτοπόρα ενεργειακά project και περιβαλλοντικές μελέτες, την Κλιματική αλλαγή, την ρομποτική και καινοτόμες ιδέες με γνώμονα την προστασία περιβάλλοντος και άλλα πολλά.

    Θύμα της πανδημίας έπεσε δυστυχώς το καλά σχεδιασμένο μας δεύτερο καλλιτεχνικό πρότζεκτ της τελευταίας χρονιάς που σχεδιάζαμε να λάβει μέρος όλο το σχολείο με σχετικά εικαστικά έργα που θα δημιουργούσαν στο χώρο του σχολείου την Άνοιξη και ματαιώθηκε λόγω κλειστών σχολείων. Έτσι εκτός από τις πολιτικές και οικονομικές μελέτες για το ενεργειακό προφίλ άλλων ηπείρων, της χώρας και της περιοχής μας, αλλά και τις συνεντεύξεις ειδικών και επιστημόνων, που κι αυτές περιορίστηκαν στις πρόσφατες συνθήκες και δυσκολίες, το καλλιτεχνικό κομμάτι των εργασιών μας κατέληξε να είναι αποκλειστικά η υπέροχη τοιχογραφία μας στην αίθουσα Erasmus του σχολείου μας που δημιουργήσαμε νωρίτερα, στην αρχή της σχολικής χρονιάς 2019-2020. Είμαστε πολύ περήφανοι που θα κοσμεί πλέον την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και εκδηλώσεων με το όνομα Erasmus ,μιας και μέσω του προγράμματος εξοπλίστηκε κατάλληλα και φιλοξένησε πολυάριθμες σχετικές εκδηλώσεις και όλες τις ομάδες Erasmus και εβδομαδιαίες ή διακρατικές συναντήσεις εργασίας κι ενημέρωσης, μαζί με την εντυπωσιακή μακέτα του σχολείου μας που προτείνει το νέο ενεργειακό προφίλ του κτιρίου και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας , όπως αναφέραμε και παραπάνω.

 

 Θύμα του κορωνοϊού έπεσε όμως και η σημαντική και μεγάλη τελική παρουσίαση στον χώρο εκδηλώσεων του Δήμου μας που προετοιμάζαμε με τη συμμετοχή και παρουσιάσεις εμπειριών όλων των μαθητών , φορέων που συνεργαστήκαμε, γονέων που φιλοξένησαν μαθητές από τα σχολεία του εξωτερικού κλπ, με ζωντανές συνδέσεις με το εξωτερικό με τους εταίρους μας , έκθεση εικαστικών έργων και βίντεο , ψηφιακές παρουσιάσεις και ομιλίες και καλεσμένους από όλο το φάσμα της εκπαίδευσης και των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, για την οποία είχαμε κλείσει και τον χώρο Πολιτισμού του Δήμου Ήλιδας για αυτές τις τελευταίες μέρες του Ιουνίου 2020. Δυστυχώς τίποτα από αυτά δεν κατέστη δυνατό και τα περιορίσαμε σε ψηφιακές παρουσιάσεις στο διαδίκτυο και τον τύπο, αλλά και σε webinar παρουσίασης του προγράμματός μας μέσω της πλατφόρμας etwinning. Όμως αν μας επιτραπεί λόγω των συνθηκών, ακόμα και μετά το τέλος της συνεργασίας μας ευελπιστούμε μέσα στον επόμενο Χειμώνα 2020-2021 να διοργανώσουμε στο σχολείο μας μία σχτική εκδήλωση παρουσιάσης όλης αυτής της δουλειάς μας.

     Απίστευτο πώς πέρασε ο καιρός. Τρία χρόνια στη διάρκεια των οποίων έχουμε τη μεγάλη χαρά να γνωριστούν και να συνεργαστούν οι μαθητές μας, την ικανοποίηση και περηφάνια που έγιναν οι καλύτεροι πρεσβευτές μας , που συνδέθηκαν η Αμαλιάδα με τη Γένοβα της Ιταλίας και το Κάσελ της Γερμανίας, που χτίζουμε μία γερή και παραγωγική γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των εκπαιδευτικών κοινοτήτων, των οικογενειών, των πόλεων και των χωρών μας. Σπουδαίο όμως είναι και ότι καταφέραμε να προβληματίσουμε, να ενημερώσουμε, να εμπνεύσουμε πρώτες αλλαγές νοοτροπίας και να προωθήσουμε τις ιδέες και να παρουσιάσουμε τις εργασίες των μαθητών που επικοινώνησαν με επιμονή και ενθουσιασμό, δημιουργώντας προϊόντα μελετώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την αειφόρο ανάπτυξη, την κλιματική αλλαγή και καλλιεργώντας την κοινωνική συνείδηση του σύγχρονου πολίτη. Τρία χρόνια στα οποία το 2ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας για πρώτη φορά στην ιστορία του συμμετείχε σε πρόγραμμα Erasmus και για πρώτη φορά μαθητές και εκπαιδευτικοί του ταξίδεψαν στο εξωτερικό , φιλοξενήθηκαν σε σπίτια οικογενειών από μακρινές πόλεις της Ευρώπης, συμμετείχαν σε πολυάριθμες και συναρπαστικές παιδαγωγικές και πολιτιστικές δραστηριότητες μεγάλων και διαφοπρετικών Ευρωπαϊκών σχολείων, αλλά και φιλοξένησαν μαθητές και εκπαιδευτικούς από την Ιταλία και Γερμανία στα σπίτια τους με πολλή αγάπη κι ενθουσιασμό , δημιούργησαν σχέσεις ζωής και συνεργασίας με τόσο διαφορετικές κοινωνίες και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Η ανθρώπινη επικοινωνία, η συνεργασία, η ενημέρωση ,η γνωριμία, ο σεβασμός στον πολιτισμό των εταίρων και η γνώση και τα εφόδια που παίρνουμε μαζί μας είναι σίγουρα μεγάλη παρακαταθήκη για το σχολείο μας και την τοπική κοινωνία με μεγάλες προεκτάσεις στην μελλοντική πρόοδο μαθητών, κοινωνικού και εκπαιδευτικού περιβάλλοντος.

 

    Οι μαθητές πρωταγωνιστούν ως αυριανοί υπεύθυνοι πολίτες του κόσμου και συνεχίζουν να προωθούν με ζήλο την αλλαγή της νοοτροπίας και καθημερινότητάς μας, εμπλουτίζοντάς την με τη χρήση νέων τεχνολογιών με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα και με εδραιωμένη πλέον και συνεχώς προοδευτική οικολογική , συνεργατική, πολυπολιτισμική και κοινωνική συνείδηση. Καταλήξαμε σε αυτή την τρίτη και τελευταία χρονιά με μεγάλες δυσκολίες για την ολοκλήρωση του προγράμματός μας, που όμως μέσα στη δίνη των εξελίξεων έδειξε και πάλι την μεγάλη επιτυχία της «αδελφοποίησης» των σχολείων της τριετούς Ευρωπαικής αυτής συνεργασίας, ?European Schools Go Green 2017-2020?.

Αριστερά η κ. Φράνκα Μοντζέλιο, υπεύθυνη του προγράμματος για το Ιταλικό σχολείο. Προς τα δεξιά η Διευθύντρια κ. Μοντεφόρτε, και οι μαθητές του σχολείου μας μαζί με την υπόλοιπη Ιταλική αντιπροσωπεία.


Ο Διευθυντής, η παιδαγωγική ομάδα Erasmus+, οι εκπαιδευτικοί και μαθητές του 2ου Γυμνασίου Αμαλιάδας

Αμαλιάδα, Αύγουστος 2020 , Ανδρέου Αικατερίνη Εικαστικός/ Εκπαιδευτικός ΠΕ08 - 2ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας